Patria verzei din Gorj, comuna Bălești, a fost pe 26 octombrie, de la ora 8.00 până seara, gazda unui festival agricol și culinar dedicat legumei respective.

Comparativ cu anul trecut, anul acesta au fost pregătite mai multe manifestări. Astfel, o expoziție de mașini vechi a fost disponibilă în zona din centrul localității.

În acest an au fost programate mai multe manifestări, comparativ cu anul trecut, a spus-o chiar primarul localității, Mădălin Ungureanu. S-a organizat o horă sătească, expoziții de legume si preparate culinare pe bază de varză de Bălești. Nu au lipsit terasele cu mici și bere și spectacolele de muzică populară. Un agent economic a pregătit preparate pe bază de varză, începând cu sarmale în foi de varză, carne cu varză, plăcintă cu varză și altele.

Tot în cadrul festivalului a putut fi achiziționată cunoscută varză de Bălești. Aceasta este afânată și are frunzele foarte moi. Se murează foarte repede și rezistă bine mai multe luni, chiar și când este cald. Prețul unui kilogram de varză de Bălești este de 2 lei. Pentru suma de 300 de lei se pot achiziționa lejer circa 100 de verze pentru murat. În comună sunt zeci de cultivatori mai mari de varză.

(Visited 4 times, 1 visits today)