Unii dintre bolnavii seropozitivi din Caraş-Severin refuză tratamentul şi, din păcate, se face foarte puţină consiliere pentru ei, acestea fiind doar câteva din problemele cu care se confruntă tinerii afectaţi de această maladie, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, Petrică Agape, preşedintele Asociaţiei Anti-HIV “Inocenţă şi Speranţă”.
“Tinerii refuză tratamentul, chiar dacă este gratuit, iar viaţa lor depinde de acesta. Sunt marginalizaţi, nu li se fac analizele periodice, fapt pentru care nu mai merg la Timişoara. Unii dintre ei mai merg la Bucureşti. La Centrul Regional Timişoara nu se fac analizele periodice, care ar trebui efectuate din şase în şase luni. Nu sunt kit-uri, nu sunt soluţii pentru efectuarea încărcăturii virale, CD4 şi alte analize specifice, care doar la aceste centre se fac. Tinerii beneficiază de foarte puţină consiliere. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care tinerii refuză tratamentul. Noi, cei din asociaţie, de 19 ani facem doar voluntariat. Nu suntem plătiţi pentru ceea ce facem. Există instituţii care sunt plătite pentru aşa ceva şi, prin urmare, ne dorim ca acestea să îşi facă treaba. Mai mult decât atât, de multe ori ne şi încurcă”, a afirmat Petrică Agape.
Luni, 27 noiembrie, la ora 12:00, mai mulţi elevi de la Şcoala Specială “Aurora” vor aprinde candele, cărora le vor da drumul pe râul Bârzava, în memoria celor răpuşi de HIV-SIDA. De asemenea, va fi organizată şi o campanie de informare, unde tinerii voluntari vor împărţi pliante şi prezervative pe stradă. În plus, pe data de 5 decembrie, la Liceul Mircea Eliade din Reşiţa se va forma o fundiţă umană, în memoria celor decedaţi din cauza acestei maladii.
“Le mulţumim tuturor tinerilor şi cadrelor didactice care sunt alături de noi, pentru a ţine vie memoria celor care au murit din 1988, până în prezent. Sunt peste 13 mii de tineri bolnavi seropozitivi în ţară, din care, în Caraş-Severin sunt mai bine de 200. Din păcate, sunt şi tineri care au fost depistaţi recent. În plus, de la începutul anului şi până în momentul de faţă am pierdut, la noi în judeţ, cinci tineri, pe care îi cunoaştem, pentru că mai sunt şi alţii, care nu fac parte din asociaţia noastră şi de care nu ştim”, a precizat preşedintele Asociaţiei Anti-HIV “Inocenţă şi Speranţă”.