Localitatea Polovragi a fost distinsă cu titlul de “Comuna Comunelor României” pentru anul 2024, în cadrul celei de-a 24-a sesiuni ordinare a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), desfăşurată la Bucureşti.
“Această recunoaştere vine ca urmare a desemnării Polovragiului în programul Upgrade ca ‘Cel mai bun sat turistic 2024″‘, un titlu care confirmă valoarea noastră turistică, culturală şi spirituală. (…) Bordul ACoR Gorj este prezent la această întâlnire importantă, susţinând dezvoltarea comunităţilor rurale şi promovarea valorilor autentice ale judeţului nostru”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Polovragi.
Numărul turiştilor care vin în zonă a crescut în ultimii, potrivit primarului comunei Polovragi, Gheorghe Epure. Printre cele mai importante obiective turistice din zonă se numără Mănăstirea Polovragi, Cheile Olteţului sau Peştera Polovragi.
Printre atracţiile comunei se numără şi păstrarea obiceiurilor vechi, portul popular, dar şi gastronomia locală. “Este ca urmare a faptului că am fost nominalizaţi ca destinaţie turistică mondială, suntem cea de-a treia localitate din ţară care obţine această distincţie. (…) Pentru noi înseamnă o recunoaştere a valorilor culturale, tradiţionale şi istorice, poate şi a efortului mare pe care l-am depus întotdeauna toţi locuitorii pentru a ne promova şi, în acelaşi timp, înseamnă o asumare, să ne menţinem, să ne promovăm în continuare şi mai bine. Cele mai importante atracţii sunt Mănăstirea Polovragi, cu tot ansamblul mănăstiresc, Biserica de lemn ‘Sfântul Nicolae’, pe care am reuşit, prin fonduri europene, să o refacem, Peştera Polovragi, Cheile Olteţului, şi ca şi monument istoric, pe care urmează să-l punem în valoare, este aşezarea dacică fortificată, dar şi o cruce de piatră, ridicată în 1801”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul Gheorghe Epure.
El a mai spus că în comună sunt implementate proiecte de refacere a infrastructurii rutiere şi realizarea de piste de biciclete.În comuna Polovragi funcţionează, în prezent, 30 de unităţi de cazare.
“Polovragi nu înseamnă doar peisaje spectaculoase şi istorie, ci şi credinţă şi tradiţie, elemente care ne definesc şi ne dau puterea de a merge mai departe. Mănăstirea Polovragi, pelerinajele şi obiceiurile noastre străvechi sunt parte din identitatea noastră şi continuă să atragă oameni din toate colţurile ţării. Această distincţie ne onorează şi ne motivează să continuăm să dezvoltăm şi să promovăm comuna noastră, păstrând vii valorile care ne-au consacrat”, se mai menţionează în postare.