Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, vineri, Ansamblul sculptural ‘Constantin Brâncuşi’ de la Târgu-Jiu, Mănăstirea Tismana şi Casa memorială “Constantin Brâncuşi” din Hobiţa. Şeful statului şi-a început vizita în Gorj cu participarea, alături de premierul Dacian Cioloş, la ceremoniile de la “Coloana Infinitului” prilejuite de comemorarea eroilor bătăliei de pe Jiu din octombrie 1916.
Preşedintele Iohannis a vorbit despre semnificaţia bătăliei din Primul Război Mondial, dar şi despre aniversarea a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. “Bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial”, a declarat Iohannis. Potrivit şefului statului, capodopera lui Constantin Brâncuşi “Coloana Infinitului” demonstrează că şansa societăţii româneşti stă şi în integrarea potenţialului ei creativ în Europa şi în lume. El a susţinut că România îşi propune să contribuie prin propriul său proiect de viitor la o Uniune Europeană care să ofere garanţii de siguranţă tuturor cetăţenilor săi, subliniind că este esenţială o creştere a responsabilităţii autorităţilor şi instituţiilor publice, cât şi a credibilităţii clasei politice.
Președintele nu a văzut pancarta
După ceremonii, şeful statului a făcut o baie de mulţime printre participanţi, unde a dat câteva autografe şi s-a fotografiat alături de mai multe persoane.
Şeful statului a vizitat şi Mănăstirea Tismana şi Casa memorială “Constantin Brâncuşi” din Hobiţa.
“Aveţi nişte locuri foarte frumoase! Aşa un loc care aminteşte de un mare geniu şi-ar dori mulţi să aibă”, le-a spus Iohannis celor prezenţi la Hobiţa.
Ulterior, preşedintele Iohannis a vizitat “Poarta sărutului” şi “Masa tăcerii”. La “Masa tăcerii”, şeful statului s-a aşezat pe unul din scaune. La acest monument există un panou informativ pe care scrie: “Să păstrăm intactă moştenirea Brâncuşi pentru generaţiile următoare. Vă rugăm să evitaţi contactul cu operele”.
“Am avut astăzi plăcerea să vizitez în judeţul dumneavoastră locuri încărcate de istorie şi simbolistică şi am întâlnit oameni minunaţi. Am fost la început aici, în Târgu Jiu, la ‘Coloana Infinitului’, unde am participat la o manifestare foarte frumoasă, dedicată eroilor care au apărat oraşul acum o sută de ani, au apărat România. Pe urmă, am vizitat Tismana, loc binecuvântat. Am făcut o escală la Hobiţa, la casa părintească a lui Brâncuşi şi, iată, am revenit aici, în Târgu Jiu, şi, împreună cu domnul primar, am făcut o scurtă, dar foarte frumoasă plimbare prin cel mai frumos parc, cel mai renumit parc”, a arătat Iohannis la o dezbatere pe tema administraţiei publice, unde au fost câteva probleme de sonorizare, motiv pentru care şeful statului a spus, în glumă, “Secretele electronicii…”. La această dezbatere, preşedintele Iohannis a vorbit despre nevoia unui alt mod de a se face administraţie, cu preocupare pentru cetăţean, nu pentru ‘câştigul propriu’ al autorităţilor locale, alte teme abordate fiind educaţia, sănătatea şi problemele din domeniul energiei.
“Eu am venit să vă provoc la o reflecţie care vă face să vă doriţi să schimbaţi macazul, să mergeţi mai hotărât înspre o dezvoltare şi a oraşului, şi a judeţului. Dar vă asigur că se poate. Folosind cultura, se poate. Eu am demonstrat că se poate. (…) Sunteţi un judeţ binecuvântat de Dumnezeu. Aveţi oameni harnici, aveţi resurse naturale cum puţini au, aveţi atâtea simboluri ale românismului, aveţi atâţia eroi. Nu se poate să nu aveţi un viitor pe măsură! Pentru asta am venit. Să vă încurajez, să construim împreună acest viitor”, a conchis şeful statului.