Mai multe organizaţii non-guvernamentale au solicitat Guvernului, prin intermediul unei scrisori deschise adresate premierului şi mai multor miniştri, adoptarea de urgenţă a iniţiativelor strategice privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, amintind că acestea au fost asumate de Executiv în luna ianuarie.
“Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, Coaliţia pentru Egalitate de Gen şi Reţeaua Rupem tăcerea despre violenţa sexuală fac un apel public pentru adoptarea de urgenţă a iniţiativelor strategice privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice asumate de Guvernul României în luna ianuarie a acestui an. (…) Am apreciat introducerea în obiectivele strategice sectoriale ale Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a unor iniţiative pentru modificarea legislaţiei privind protecţia copilului şi combaterea violenţei domestice”, precizează semnatarii scrisorii. Aceştia susţin că “tergiversarea elaborării cadrului legal pentru reglementarea ordinului de interdicţie emis de poliţist sub supravegherea procurorului în maxim 24 de ore de la constatarea faptei denotă rezistenţa autorităţilor responsabile în recunoaşterea problemelor cu care se confruntă femeile în accesul la justiţie, precum şi lipsa de interes pentru găsirea celor mai bune soluţii”.
Potrivit reprezentanţilor societăţii civile, statul trebuie să acţioneze în aşa fel încât să asigure protecţia efectivă a victimelor, să îmbunătăţească accesul lor la justiţie şi accesul la servicii adecvate, garantând respectarea tuturor drepturilor acestora.
“Măsurile legale cu privire la agresori, precum şi procedurile de aplicare sunt insuficiente şi transmit mesajul că instituţiile statului şi reprezentanţii săi tolerează actele de violenţă împotriva femeilor. Este vital ca aceste eforturi să fie sprijinite prin alocarea de resurse financiare corespunzătoare de la bugetul public, întrucât violenţa împotriva femeilor reprezintă o problemă de interes public. Semnalăm faptul că lipsa bugetării corespunzătoare a unor Programe de Interes Naţional pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice confirmă ignorarea acestei probleme de către Guvernul României”, se mai arată în scrisoare.
În opinia semnatarilor, toate aceste blocaje demonstrează că violenţa împotriva femeilor continuă să rămână un subiect marginal pentru autorităţi, fiind vorba de “un subiect pentru care nu există voinţa necesară la nivelul Guvernului astfel încât să găsească soluţiile potrivite pentru siguranţa imediată a victimelor violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice şi sancţionarea corespunzătoare a agresorilor”.
Scrisoarea este semnată de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, Coaliţia pentru Egalitate de Gen şi Reţeaua Rupem tăcerea despre violenţa sexuală.