Lui Cornel Bobîlcă, președintele Consiliului de Supraveghere(CS) al Complexului Energetic Oltenia, i s-a recomandat, în ianuarie, de către Ministerul Energiei să efectueze o analiză, în baza unei note de control a ministerului de resort, asupra a două contracte încheiate de companie în septembrie 2017, contracte care ar fi creeat un prejudiciu societății de stat în sumă de peste 4,3 milioane de lei, asta fără accize și TVA. Bobîlcă a primit indicația, în scris, de a lua și măsurile necesare și legale cu privire la acest posibil prejudiciu constatat de Corpul de Control al Ministerului Energiei, în urma verificărilor realizate de acest organism la finalul anului trecut. Cum a acționat CS-ul la indicațiile superiorilor din minister nu se cunoaște, dar se știe că, contractele incriminate de verificatorii din capitală sunt în vigoare până în decembrie 2018.
Activitatea managerială în concordanță cu contractul de mandat dar și angajarea, lichidarea, ordonanțarea plății și efectuarea cheltuielilor Complexului Energetic Oltenia au făcut obiectul unei verificări în iarna lui 2017 la cea mai mare societate comercială din județul Gorj. Aceasta a fost impusă prin ordinul de control al fostului ministru al Energiei, Toma Petcu, în octombrie 2017. În baza ordinului respectiv, trei funcționari ministeriali, în frunte cu șeful Serviciului Corp Control, Ion Daniel Popescu, au făcut verificările respective la CEO, acestea finalizându-se, în decembrie, cu o notă de informare care a fost transmisă Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia pe 9 ianuarie 2018, documentul conținând și unele indicații pentru Cornel Bobîlcă șeful CS-ului.
Fără daune interese
În baza documentelor puse la dispoziție de CEO, cei trei funcționari au constatat că societatea de stat din Gorj a încheiat, anul trecut, un contract dezavantajos pentru companie, privind furnizarea de gaze naturale cu SC TINMAR GAS SA, și mai mult nu s-a îndreptat împotriva acestei societăți ,,pentru daune interese ca urmare a neeexecutării contractelor 2926/23.12.2016 și 2931/CEOSE/28.12.2016 pentru perioada denunțată adică 1.09-31.12.2017, în condițiile în care achiziția de gaze se realizează de la același furnizor pentru această perioadă dar, la prețuri considerabil mai mari decât cele din contractele denunțate”.
Mai exact, se face referire la faptul că, pe 12 iulie 2017, societatea TINMAR GAS SA a denunțat unilateral cele două contracte de vânzare-cumpărare gaze naturale încheiate cu CEO, asta începând cu data de 1 septembrie 2027, deși contractele respective aveau valabilitate până pe 31 decembrie 2017. Contractul este denunțat cu patru luni înainte de finalizare.
Contractul 2926/23.12.2016 avea o valoare de 18.274.812,57 de lei fără TVA și privea furnizarea a 216.267,60 MWh către SE Ișalnița și SE Craiova II în perioda 1 ianuarie-31 decembrie 2017.
Celălalt contract, cel cu nr 2931/CEOSE/28.12.2016, în valoare estimată de 945.517,62 de lei fără TVA, a fost încheiat pentru furnizarea unei cantități de gaze de 8,447,62 MWh pentru aceeași perioadă, adică întreg anul trecut, însă pentru SE Rovinari.
Perioada contractului cadru, modificată din pix!
De asemenea, Corpul de Control a verificat și notificarea privind contractele denunțate, nota privind stabilirea valorii estimate și referatul de necesitate și oportunitate ale CEO, pentru necesarul de gaze aferent celor patru luni din 2017, când CEO nu mai avea, teoretic, contracte cu TINMAR GAS. Se găsește, cu această ocazie, și o notă privind avizarea, aprobarea, informarea demarării procedurilor de achiziție pentru atribuirea sau încheierea unui contract cadru pentru furnizare a gazelor pentru CEO pentru următorii patru ani cu nr.2844/18.07.2017. Uimitor a fost când controlorii au mai găsit o notă cu același număr de înregistrare în care perioada se diminuează din 2020 până în 2018.
Trei proceduri de achiziție, ultima cu o suplimentare
Pentru a se ajunge ca noul contract să se încheie, pe final, tot cu TINMAR GAS SA, dar la prețul dorit de vânzător, CEO organizează trei proceduri de achiziție, ultima fiind finalizată cu o suplimentare a sumei puse la bătaie de companie pentru achiziționarea de gaze, cu 18,2 milioane de lei. De altfel, CEO a anunțat inițial că pune la bătaie 37.096.000 lei pentru cumpărarea de gaze necesare pentru termocentralele de la Rovinari, Turceni, Craiova și Ișalnița.
Interesant este că, Corpul de Control nu găsește ca suplimentarea acordului cu suma de 18,2 milioane de lei să fi fost aprobată de Directorat sau de Consiliul de Supraveghere.
Verificatorii de la Minister constată însă că CEO a tras de timp în realizarea procedurilor necesare pentru achiziția de gaze, după denunțarea contractelor cu TINMAR GAS. Mai exact, de la notificarea TINMAR până la realizarea primei proceduri de achiziție, trece aproape o lună de zile.
OMW PETROM GAZ oferea gaz cu doar 82 de lei pentru Turceni!
Se mai constată în același document transmis companiei din Gorj că, CEO organizează licitație și penru SE Turceni în condițiile în care acolo exista un contract încheiat cu OMV PETROM GAS SRL, încă din 2016. Prețul oferit de OMV era de doar 82 de lei iar contractul a fost prelungit până în noiembrie 2017 prin acte adiționale. OMV este dat la o parte de TINMAR GAS care vinde pentru Turceni gazul acum cu 157 de lei MWh fără TVA și acciză.
Suspiciuni în notă pentru cantitatea cerută pentru SE Rovinari
Alt aspect care convinge verficatorii că ,,există suspiciuni cu privire la modul de denunțare a contractului și încheierea unuia nou cu același furnizor de gaze naturale este și diferența crescută între cantitatea de gaze naturale estimată din contractele denunțate și cea din contractul subsecvent, încheiat pentru perioada 1 septembrie-31 decembrie 2017,,.
Mai exact, în contractul denunțat era estimat pentru SE Rovinari o cantitate de 2633 MWh iar în contractul subsecvent cantitatea crește la 3164 MWh.
Urmare a acestor considerente depistate în actele ce le-au fost puse la dispoziție de către CEO, verificatorii constată clar că ,,prin acțiunile sau inacțiunile factorilor de decizie din companie, a fost încheiat un acord cadru cu SC TINMAR GAS SA prin care s-a creeat un posibil prejudiciu asupra fondurilor CE Oltenia în sumă de 4,325.517,3 lei fără accize și fără TVA, rezultat din diferența de preț aferentă ofertelor depuse de TINMAR GAS în procedura derulată pe platforma Bursei de mărfuri și valoarea negociată în procedura derulată la sediul CEO și finalizată prin Acordul cadru nr.3078/CEOSE/1.09.2017”.
Se mai prevede un lucru în nota respectivă, pe lângă recomandarea făcută CS-ului de a verifica și recupera prejudiciul respectiv, adică faptul că pe 19 septembrie 2017, CEO a primit de la SNGN ROMGAZ Mediaș o ofertă neangajată de preț în două variante, care prevederea un preț lunar de 80,75 lei/MWh fără TVA ori de 81,25 lei.
Prețul operatorului din Mediaș este extrem de mic dar cu toate acestea, CEO a preferat TINMAR GAS de la care cumpără cu prețul de 165 de lei pe MWh pentru Rovinari, 157 de lei pentru Turceni, 112,77 de lei pentru Ișalnița și 137 de lei pe MWh pentru Craiova, prețurile fiind fără TVA și acciză.
TINMAR a contestat încă din decembrie ,,gaura” provocată CEO!
Încercările presei locale de a arăta că CEO a fost prejudiciată prin contractul cu TINMAR, vorbindu-se chiar de o gaură de 4 milioane de euro, au fost contestate chiar de directorul general al firmei, George Oancea. ,,Contractul semnat în luna septembrie a urmat toate procedurile legale impuse de legislaţia aplicabilă şi creşterea prețurilor de la o licitaţie la alta a fost dictată de evoluţia generală a pieţei aşa cum s-a văzut şi în celelalte oferte depuse. Societatea noastră a semnat deja contractul cu Transgaz pentru rezervarea de capacitate aferentă acestui consumator și a suportat şi costurile cu înmagazinarea cantităţii de gaz aferentă cantităţii contractate cu CEO, costuri impuse de legislaţia incidentă şi care trebuie raportate și contractate în luna septembrie, la începutul anului gazier”, a făcut public TINMAR GAS, în decembre 2017.