Președintele comisiei de examen face acuzații: ,,Directoarea liceului din Târgu-Cărbunești, ofticată că supraveghetorii le-au căutat în ciorne doar elevilor săi!”

Examenul de bacalaureat susținut săptămâna trecută de peste 403 elevi din Gorj, la Colegiul Comercial Virgil Madgearu dinTârgu-Jiu, este motiv de acuzații între directoarea liceului din Târgu-Cărbunești și președintele comisiei de bac, Gheorghe Benegui. Cel puțin asta susține șeful comisiei de bacalaureat de la Economic care a declarat marți că, comportamentul său ,,ireproșabilla cele trei probe de examen și cel al supraveghetorilor ar fi fost motiv de supărare și reproș pentru directoarea Colegiului Național ,,Tudor Arghezi din Târgu-Cărbunești. Potrivit lui Benegui, acestuia i s-ar fi reproșat, de către directoarea Liliana Dumitrescu, că doar elevilor de la liceul din Cărbunești li s-ar fi căutat prin ciorne în timpul exemenelor, aceasta dând de înțeles că doar aceștia nu au fost lăsați de supraveghetori să copieze, ei fiind singurii acuzați de o așa-zisă fraudă la examenul maturității. Directoarea negă însă toate acuzațiile.

  • La Economic au suținut bacalaureatul elevii acestei unități de învățământ, alături de liceenii din Peștișani, Baia de Fier, Roșia de Amaradia, Târgu-Cărbunești și Bustuchin.
  • O comise și două subcomisii la examen! 393 de elevi la prima probă, 403 la a doua.
  • Benegui, acuzat că a ajutat elevii din Cărbunești la bac!
  • Șeful comisiei de bacalaureat neagă și spune că dimpotrivă el a fost acuzat că nu a ajutat, intenționat, elevii din Cărbunești să promoveze examenul maturității
  • ,,Cei 50 de supraveghetorii și-au făcut datoria”!
  • Benegui: ,,La Liceul din Cărbunești se intră la mate-info cu 2, nivelul este foarte scăzut dar pretențiile foarte ridicate”!
  • Directoarea Dumitrescu: ,,Nu este adevărat! Nu i-am reproșat nimic, nimănui. Discuția despre care vorbește domnul Benegui nu a existat. O să-l dau în judecată. Tot acest scandal artificial cred că a pornit de la elevi. Unii mai exagerează..”!

În așteptarea rezultatelor la bacalaureat, acestea urmând să fie afișate la centrele de examen din Gorj miercuri după-amiază, între elevi și profesori dar, și între cei aflați în comisiile de examinare au apărut tot felul de acuzații care mai de care mai grave. Unele pornesc de la elevi și părinții acestora și au legătură cu faptul că la centrul de examen de la Colegiul Economic din Târgu-Jiu unii candidați ar fi fost ajutați să promoveze probele suținute luni, miercuri și joi. Mai exact, cele mai multe nereguli ar fi avut loc miercuriea trecută, când aici s-a susținut proba scrisă la matematică, deși lucruri incorecte ar fi avut loc și în timpul probei de luni, suținută la română și joi, la geografie ori istorie, spun o parte dintre candidați.

Rezultatele, găsite la toaletă?!

Acuzele s-au îndreptat împotriva șefului comisiei de bacalaureat, Gheorghe Benegui, totodată director al Liceului Turburea, acesta fiind acuzat că ar fi ajutat anumiți elevi, pe care i-ar fi scos din examen pentru a le oferi, la toaletă, rezolvările de la matematică. Benegui a negat acest lucru, mai ales când i s-a spus că unii dintre elevii ajutați ar fi fost de la liceul din Târgu-Cărbunești.

,,Nu este adevărat. La centrul de examen de la Economic nu au fost niciun fel de incidente, lucrurile s-au desfășurat normal iar acuzele sunt nefondate. Nu s-au înregistrat reclamații la liceu dar știu, în schimb, că au fost nemulțumiri din afara centrului de examen. Nazuri a făcut chiar directoarea de la liceul din Cărbunești, mi-a spus directorul de școală din Jupânești, acesta fiind vicepreședinte în comisia de bacalaureat de la noi, ea  fiind supărată că asistenții, vezi Doamne, le-au căutat în ciorne doar elevilor de la unitatea sa de învățământ. Asistenții au făcut ceea ce trebuia, ei au căutat fițuici. Nu le-am cerut eu să facă asta. Ea l-a sunat pe directorul de la Jupânești și i-a reproșat că elevii de la Cărbunești, din amfiteatru, nu au fost lăsați să copieze, asistenții căutându-le și în ciorne”, a explicat Benegui spunând că bacalaureatul de la Economic s-ar fi desfășurat, în rest, fără incidente.

Note mici, pretenții mari

,,În amfiteatru au fost aproape 80 de elevi și opt asistenți (supraveghetori). Au apărut însă reproșuri, după proba a doua, că elevii nu au fost lăsați să copieze. Directoarea de la liceul din Cărbunești a fost nemulțumită că elevii săi nu au fost lăsați să copieze, că supraveghetorii le-au căutat și în ciorne. Directoarea a fost supărată, după proba a doua, așa am auzit, a spus-o directorul de la Jupânești.(..) Dar elevii au fost amestecați. În amfiteatru au intrat în funcție de profil. Acuzele la adresa mea știu că vin de la Cărbunești.. Dar eu am mai avut astfel de probleme, în 2012, când am fost tot președinte de comisie la bacalaureat la Cărbunești iar elevii de la Bustuchin au picat toți. Pentru că am fost prea exigent am fost schimbat din funcția de director de la Teologic”, a explicat Benegui, arătând astfel că resistă la presiuni și că se aștepta la ce era mai rău după acest bacalaureat.

Interesat este directoarea de la Cărbunești, indicată de Benegui, a fost la rândul său într-o comisie de bacalaureat la Liceul nr.2 din Târgu-Jiu, unde au susținut examenul tocmai elevii de la Turburea.

Vârfuri sau nu

Benegui dă de înțeles că nu pentru acest aspect a vorbit despre nemulțumirile conducerii liceului din Cărbunești, acesta subliniind că elevii școlii nu sunt numai vârfuri. Școala, în ciuda pretențiilor ridicate, având admiși la mate-info elevi cu media de admitere 2.00.

Directorul comisiei de bacalaureat spune, de asemenea, că nu știe ce rezultate vor lua elevii de la Cărbunești dar punând în balanță nivelul acestora la admitere, notele vor fi pe măsură.

Cert este că lucrările de la bacalaureatul din Gorj se corectează la un centru de examen din Reșița, în timp ce Gorjul corectează lucrările elevilor din Vâlcea.

Dumitrescu neagă că ar fi avut de reproșat ceva

Directoarea liceului din Târgu-Cărbunești, Liliana Dumitrescu, a negat însă vehement spusele șefului comisiei de la Bacalaureat de la Colegiul Economic. Aceasta a menționat că nu a avut nimic de reproșat la adresa comisiei de la ,,Virgil Madgearu”, la niciuna dintre probele de concurs, și a subliniat că nu a discutat niciodată pe această temă cu directorul din Jupânești, Diaconescu. Directoarea s-a supărat chiar pe Benegui și l-a amenințat cu judecata menționând că deși a avut unele conflicte de opinie cu respectivul nu își imagina că o va acuza pe tema bacalaureatului.

Acesta a mai spus că elevii de la Cărbunești ar fi exagerat, probabil, când au spus că Benegui i-ar fi ajutat pe unii dintre ei, menționând că elevii liceului pe care îl conduce vor lua mai toți bacalaureatul.

,,Avem și situații cu elevi admiși la noi al liceu cu nota 2,00 dar dacă legislația le permite noi nu putem să nu îi acceptăm. Ce spune însă domnul Benegui este grav și neadevărat. Iar faptul că pretențiile mele ar fi ridicate și de asta aș fi reproșat că elevii nu au fost lăsați să copieze este și mai și. Nu am avut niciodată astfel de discuții pe această temă. Nu înțeleg de ce m-a băgat în această poveste. Anunț însă că nu voi lăsa lucrurile așa și-l voi da în judecată, a declarat directoarea Dumitrescu.

Ișfan vrea batista pe țambal! Camerele de luat vederi, verificate

Rezultatele la bacalaureat vor fi afișate miercuri după ora 12.00, comisiile de concurs rămânând active pentru preluarea contestațiilor. Peste 3000 de elevi din Gorj au susținut, săptămâna trecută, examenul maturității.

Ion Ișfan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj a declarat marți că va pune comisia județeană să verifice camerele de luat vederi de la Liceul Economic, pentru a vedea dacă au fost sau nu probleme în timpul celor trei zile de susținere a bacalaureatului. Acesta s-a declarat deranjat că apar astfel de informații despre bacul din Gorj, cu o zi înainte de afișarea rezultatelor.

 

(Visited 1.894 times, 1 visits today)