Prin HG 714/ din 26 mai 2022, Guvernul a stabilit că primăriile trebuie să înființeze un Registru de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Astfel, toți românii (persoane fizice sau juridice) care dețin un sistem „un sistem individual adecvat de epurare” (o fosă septică) au obligația să se înscrie.
La firul ierbii, în localitățile rurale, lucrurile nu sunt deloc simple când vine vorba de aplicarea HG 714/2022, deoarece prevederile actului sunt interpretate diferit de la un edil la altul sau sunt total necunoscute atât de către funcționarii primăriilor, cât și de către locuitori.
Pe paginile oficiale de Facebook, multe primării din România au adus la cunoștința cetățenilor obligația de a declara dacă folosesc o fosă septică.
Este și cazul Primăriei Fărcășești care și-a făcut datoria și au anunțat populația că are obligația de a anunța la sediul UAT daca dețin fose septice în gospodărie și asta până în ultima zi a lunii octombrie. Garda de Mediu va efectua controale în teritoriu, dar Registrele vor fi verificate de Apele Române. Termenul pentru întocmirea lor este 30 octombrie. Cine nu respecta legea este pasibil de o amendă de 5000 de lei.
Oamenii nu înțeleg însă rostul acestui demers, și nici de ce statul Român a mai inventat încă un registru. Sunt și cazuri în care primarii nu știu că trebuie să facă acest Registru, deși termenul limită este de 30 octombrie, și se plâng că Guvernul le-a mai dat o sarcină inutilă pe cap.