CE Oltenia rămâne o unitate vitală pentru Gorj și pentru întreaga Românie, susține deputatul Mihai Weber. Soarta a peste 40.000 de angajați direct în C.E. Oltenia sau la firmele prestatoare, depind de viitorul companiei, dar, mai mult decât atât, Complexul Oltenia reprezintă un pilon important în sistemului energetic național, care și-a demonstrat încă o dată importanța, dacă mai era nevoie!
Când aproape toți ceilalți producători de energie sunt paralizați din cauza caniculei, CEO reușește să echilibreze sistemul și să suplimenteze, la dispoziția directă a ministrului Energiei, cantitatea de energie livrată. Este încă un argument în susținerea amendamentelor depuse la Strategia Energetică, aflată în dezbatere publică. Așadar, împreună cu specialiști din minerit și energie, am formulat trei observații pe care le-am depus sub formă de amendamente la actul normativ respectiv, astfel:
Coroborarea termenelor de închidere a capacităților existente cu punerea în funcțiune a noilor capacități;
Punerea în rezervă de capacitate a grupurilor existente, cu legislația aferentă;
Renegocierea Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia și, totodată, notificarea Comisiei Europene privind crearea unui mecanism de rezervă de capacitate pentru grupurile rămase în conservare (conform studiului de adecvanță elaborat de Transelectrica).
“Trag un semnal de alarmă asupra factorilor de decizie din cadrul ministerului de resort, că, fără CEO, sistemul energetic al României va fi extrem de vulnerabil, iar consecințele le vom resimți cu toții”, a transmis liderul PSD Gorj.