Legea pensiilor ar putea suferi modificări substanțiale în ce privește vârsta de pensionare, fiind vizate condițiile de retragere din activitate a persoanelor care au lucra în condiții deosebite de muncă.
Este vorba de așa-numita grupă a II-a de muncă, în care erau încadrate, până în 2001, persoanele care au lucrat în condiții vătămătoare, grele sau periculoase.
Pentru condiții deosebite de muncă, în momentul de față legea prevede acordarea unui spor la vechime de patru luni pentru fiecare an muncit în aceste condiții, pentru perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001. Un nou proiect de lege prevede ca sporul la vechime să crească de la patru la cinci luni pentru fiecare an.
Proiectul este inițiat de către senatorul Ion-Cristinel Rujan și deputații Claudiu Manta și Mihai Weber, toți de la PSD. Cei trei propun modificarea articolului 18, litera a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite să fie redusă vârsta standard de pensionare cu cinci luni, față de patru cât prevede forma actuală a legii.
Deși la prima vedere nu pare o modificare substanțială pentru cei care lucrează în condiții deosebite, eventuala adoptare a proiectului de lege ar putea reduce consistent vârsta lor de pensionare. În momentul de față, dacă o persoană muncește în condiții deosebite timp de 30 de ani, vârsta sa de pensionare scade cu 10 ani față de vârsta standard. Cu luna în plus câștigată pentru fiecare an vechime, scăderea vârstei de pensionare va fi de 15 ani și 8 luni.
Cele cinci luni vor fi scăzute riguros din vârsta de pensionare chiar și pentru un singur an lucrat. De exemplu, pentru vechime în muncă de 5 ani, reducerea pentru condiții deosebite de muncă va fi de 2 ani și 3 luni, pentru 10 ani de 4 ani și 8 luni, pentru 15 ani de 7 ani și 3 luni, pentru 20 de ani de 9 ani și 8 luni, pentru 25 de ani de 12 ani și 3 luni.