Pe 19 iulie, în comuna Stejari, va avea loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului-concurs al portului, dansului și cântecului popular ,,La Stejarul din Răscruce” are loc, pe 20 iulie, în comuna gorjeană Stejari.
Festivalul are trei secțiuni și anume: soliști vocali, soliști instrumentiști și dansuri populare. Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Stejari, iar înscrierile se pot face până pe 18 iulie.
Festivalul-concurs se va desfășura în punctul Ronghea, fiind precedat de o paradă a portului popular românesc programată pentru data de 19 iulie, de la ora 10:00, în centrul localității Stejari. „În concurs va fi prezentată o doină/baladă populară specifică zonei pe care solistul o reprezintă și o piesă muzicală din repertoriul românesc. Formațiile de dansuri populare vor prezenta suite de dansuri populare, care să nu depășească 8 minute. Fiecare localitate poate înscrie în concurs maxim doi reprezentanți pentru secțiunile de soliști vocali și instrumentiști și maxim o formație de dansuri la secțiunea de dansuri populare. Categorii de vârstă: 7-18 ani”, au transmis organizatorii manifestării.
Toți concurenții vor primi diplomă de participare, iar premiile puse la bătaie sunt: Soliști vocali: Marele Premiu în valoare de 600 lei (oferit de CJCPCT Gorj), Premiul I, 500 lei (oferit de CJCPCT Gorj), Premiul II, 400 lei (oferit de Primăria Stejari), Premiul III, 200 lei (oferit de Primăria Stejari);
Soliști instrumentiști: Marele Premiu în valoare de 600 lei (oferit de CJCPCT Gorj), Premiul I, 500 lei (oferit de Primăria Stejari), Premiul II, 400 lei (oferit de Primăria Stejari), Premiul III, 200 lei (oferit de Primăria Stejari);
Dansuri populare: Marele Premiu în valoare de 800 lei (oferit de CJCPCT Gorj), Premiul I, 700 lei (oferit de Primăria Stejari), Premiul II, 600 lei (oferit de Primăria Stejari), Premiul III, 400 lei (oferit de Primăria Stejari).
Festivalul-concurs al portului, dansului și cântecului popular ,,La Stejarul din Răscruce” este un garant al păstrării, sub sigiliul autenticului, a folclorului românesc, cu bijuteriile Amaradiei, ce legitimează ”veșnicia născută la țară”. Prin cântec și dans popular, festivalul promovează frumusețea, unicitatea națiunii, în contextul păstrării identității socio-culturale.