De profesie jurist, Fabian Gyula are 50 de ani și este profesor de drept în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj. A lucrat ca procuror timp de 20 de ani, ultima dată fiind procuror general adunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Anul trecut, a ieșit din magistratură, după ce s-a pensionat. Gyula a fost singura propunere pentru funcția de Avocat al Poporului, după ce Renate Weber a fost revocată de Parlament. Coaliția de guvernare a acuzat-o pe aceasta că a încălcat Constituția și s-a transformat în avocatul PSD, după ce a atacat la Curtea Constituțională mai multe decizii ale guvernului, inclusiv introducerea amenzilor pentru cei care nu respectă măsurile sanitare pe durata pandemiei.
Social-democrații au contestat la Curtea Constituțională revocarea Avocatului Poporului. Liderul deputaților pSD, Alfred Simonis a declarat că la Parlament, a ajuns o scrisoare din partea comisiei de la Veneția care așteaptă lămuriri despre această revocare.
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, însă, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului. PSD a cerut amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului, spunând că mai întâi trebuie clarificate aspectele semnalate de Comisia de la Veneția și așteptată decizia CCR asupra cererii de neconstituționalitate. Senatorul Cristi Rujan a făcut parte din comisie și a explicat situația astfel:
“Deși PSD a insistat să se amâne numirea unei persoane la conducerea instituției Avocatului Poporului, măcar până când Curtea Constituțională se va pronunța, actuala putere a forțat lucrurile și a venit cu un candidat – un fost procuror, pensionat, cu o pensie specială (asta că tot vorbim mult despre cumulul pensiei cu salariul la stat). În fine, candidatul a fost audiat, i s-au pus întrebări la obiect, iar dânsul a ales să răspundă cum a știut mai bine… Adică, în foarte multe cuvinte, nu a spus nimic”.