O nouă acţiune de evacuare a unei gospodării are loc duminică în comuna vâlceană Alunu, unde din cauza alunecării de teren au fost evacuate alte şase gospodării de la jumătatea lunii mai şi până în prezent, a anunţat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vâlcea, Alexandru Concioiu.

El a precizat că acţiunile de evacuare se desfăşoară conform unei decizii adoptată săptămâna trecută de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, în două etape, întâi oamenii, apoi animalele şi bunurile. Faţă de săptămâna trecută, când masele de pământ alunecat se aflau la aproximativ 30 de metri de drumul judeţean, acum alunecarea a ajuns în imediata apropiere a drumului menţionat. Dincolo de drumul judeţean, pe direcţia frontului de alunecare, se află trei gospodării, iar la aproximativ 100 de metri se află râul Olteţ. Reprezentantul Prefecturii Vâlcea a mai anunţat devierea traficului rutier de pe DJ 605 C pe o rută ocolitoare, începând de duminică, în condiţiile „pericolului iminent” ca masele de pământ alunecat să acopere o porţiune din drumul judeţean menţionat.

„Având în vedere alunecarea de teren din localitatea Alunu, punctul Gropile, ca urmare a pericolului iminent de traversare a drumului judeţean DJ 605 C de către halda de steril şi pentru siguranţa cetăţenilor din localitatea Alunu, s-a dispus, începând cu data de 11 iunie 2017, devierea circulaţiei pe o rută ocolitoare, respectiv un drum de tarla paralel atât cu râul Olteţ cât şi cu drumul judeţean, pe o lungime de 2,7 Km. În zonă au fost amplasate indicatoare rutiere, în acest sens, de către reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri – Vâlcea”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Vâlcea, remis duminică.

Alunecarea de teren de la Alunu a fost observată pe 10 mai, în punctul „Gropile”, situat în extravilanul localităţii, pe latura sudică a haldei de steril de la Cariera Berbeşti Vest. Alunecarea de teren a înaintat şi pe 16 mai masele de steril au ajuns la patru gospodării, care au fost evacuate treptat, în perioada 16-20 mai. În cele patru gospodării evacuate în luna mai locuiau patru familii formate din 14 persoane. În perioada 1-3 iunie au fost evacuate încă două familii formate din câte trei persoane.

(Visited 142 times, 1 visits today)