Fostul prefect de Gorj l-a luat la întrebări pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în legătură cu încadrarea în muncă a absolvenților.
Senatorul PSD vrea să afle astfel care sunt măsurile pe care guvernul vrea să le adopte cu privire la monitorizarea încadrării în muncă a absolvenților în țară și în străinătate și dacă se are în vedere introducerea în legislația națională a unor criterii de performanță ale universităților și a unui criteriu de finanțare a acestora în funcție de ratele de angajare a absolvenților în domeniul studiat.
„Rezoluția Parlamentului European, adoptată la 20 aprilie 2012, privind modernizarea sistemelor europene de învățământ superior evidențiază necesitatea de a urmări încadrarea în muncă a absolvenților pentru a măsura gradul în care învățământul superior îndeplinește cerințele pieței muncii. Mai multe documente ale Parlamentului European și ale Comisiei Europene se referă la riscul «exodului de creiere» – în special pentru statele membre din Europa Centrală, de Est și de Sud – ca urmare a creșterii numărului de tineri absolvenți care decid să lucreze în străinătate.
Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că grupurile de lucru care aparțin Strategiei Europa 2020 privind educația și competențele nu sunt capabile să reflecte exact problemele generate de mobilitatea neechilibrată și au subliniat necesitatea găsirii unei soluții la aceste provocări atât la nivelul UE, cât și al statelor membre”, a arătat Rujan.
În România, urmărirea carierei absolvenților care lucrează în străinătate se desfășoară sporadic, pe baza unor sondaje individuale efectuate de universități, fără centralizarea acestor informații la nivel național.