Plafonarea prețurilor la energie ar putea deveni realitate, dacă la Camera Deputaților vor fi confirmate modificările operate de senatori la ordonanța privind compensările. Doar că nivelul stabilit de senatori depășește în multe cazuri oferte existente în acest moment pe piață. Senatorul de Gorj, Cristinel Rujan, a fost unul dintre senatorii care au votat aceasta plafonare, săptămâna trecută.
În calitate de primă Cameră sesizată, Senatul a adoptat, luni 18 octombrie, o serie de amendamente la legea de aprobare a ordonanței de urgență privind compensarea facturilor la electricitate și gaze. Amendamente care modifică substanțial forma înaintată de Guvern. Propunerile au fost adoptate în plen, cu votul tuturor partidelor. Nu a fost înregistrat niciun vot împotrivă. Dacă legea va trece în actuala formă și de Camera Deputaților, o să crească nivelul de compensare, iar prețurile la curent și gaze vor fi plafonate în perioada 1 noiembrie – 31 martie 2022.
În ordonanță se stabilea inițial compensarea cu 21 de bani pe fiecare kWh de electricitate și a 25% din prețul la gaze, cu respectarea unor plaje de consum: maximum 1.000 de kWh la curent și 1.000 de metri cubi la gaze în perioada menționată.
Senatorii au votat pentru creșterea compensării la curent, de la 21 la 29,1 bani și au mărit și limita de consum, până la 1.500 kWh. La gaze, consumatorii casnici ar putea beneficia de compensarea cu 33% a componentei de gaze din factură, față de 25% cât propunea guvernul.
Consumul maxim pentru care se aplică măsura compensării a rămas la 1.000 de metri cubi din noiembrie până la finalul lunii martie.
Prețuri plafonate, peste oferta de pe piață
Amendamentele adoptate prevăd și plafonarea prețurilor până la finalul lunii martie. Prețul maxim la energie va fi de 1 leu pe fiecare kWh, cu toate taxele și tarifele incluse. Din acest preț, valoarea maximă a energiei active este de 0,5252 de lei. Prețul maxim facturat la gaze va fi de 0,37 de lei pe fiecare kWh, din care prețul în sine al gazelor nu poate depăși 0,25 de lei pe kWh.
Statul va compensa furnizorii pentru diferență.