Salariul minim pe economie, inclusiv în firmele private, ar urma să crească semnificativ conform unei propuneri de lege depuse la Senat de 6 parlamentari de la PSD.
Inițiativa legislativă propune ca salariul minim să fie stabilit din oficiu la cel puțin 60% din salariul minim brut pe anul anterior. Dacă o astfel de propunere ar intra în vigoare ca lege, patronii români ar fi obligați să suporte costuri supliementare mari la salariul minim.
În prezent, salariul minim pe economie este de 2.300 de lei brut. La un salariu minim de 2.300 de lei brut, angajatul primește un salariu net (în mână) de 1.386 lei, iar angajatorul suportă un cost salarial total de 2.352 lei (salariul complet) pe lună.
Salariul mediu brut luat în considerare la stabilirea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020 a fost de 5.429 de lei. Dacă s-ar fi aplicat propunerea din Parlament, salariul minim acum ar fi fost de 3.257 de lei brut. La un astfel de salariu brut, angajatul ar primi în mână un salariu net de 1.916 lei, iar firma ar fi nevoită să suporte un cost salarial de 3.330 lei.
Discuția prvind nivelul de 60% din salariul mediu pentru salariul minim se poartă și la nivelul Uniunii Europene, fiind promovată de socialiștii europeni, la care sunt afiliați cei de la PSD. Totuși, inițiativa parlamentarilor PSD nu are șanse mari, având în vedere că acest partid este în opoziție. Inițiativa legislativă se află la Senat acum și mai are un drum lung de parcurs, Camera deputaților fiind forul deciizonal. Propunerea de lege a fost depusă de senatorul Ion-Cristinel Rujan și de deputații Marius Budăi (fost ministru al Muncii), Claudiu Manta, Gheorghe Şimon, Dan-Constantin Şlincu și Mihai Weber.