Vinul ‘Brâncuşi’, o ediţie limitată, doar 1.890 de sticle, reprezentând kilometrii parcurşi pe jos de sculptor din Hobiţa până la Paris, un tribut adus moştenirii sale culturale şi parcursului său remarcabil, a fost lansat, astăzi, la Târgu Jiu la împlinirea a 148 de ani de la naşterea sculptorului.
În cadrul unei ceremonii organizate în salonul de protocol al Agenţiei Gorj a Băncii Naţionale a României, reprezentanţii Asociaţiei Excelsior au lansat vinul dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi, realizat de Domeniile Catleya, din Corcova, judeţul Mehedinţi. Potrivit creatorilor, vinul este un dialog între două lumi: robusteţea soiului originar românesc Fetească Neagră, cultivat în inima Gorjului, reflectă conexiunea indisolubilă a sculptorului cu Gorjul, de unde provine, iar eleganţa Syrah-ului simbolizează triumful lui Brâncuşi pe arena internaţională a artei.
Asociaţia Excelsior a iniţiat acest proiect unic, o colecţie de vinuri omagiale lui Brâncuşi, în spiritul promovării excelenţei şi a valorilor autentice româneşti. Această iniţiativă subliniază angajamentul organizaţiei de a încuraja iniţiativele educative şi culturale şi manifestă viziunea asociaţiei de a îmbina armonios cultura, arta şi educaţia.
“A fost un vin dedicat drumului, acestei călătorii epice a lui Constantin Brâncuşi de la Hobiţa la Paris, şi a fost ideea de a dărui câte o sticlă de vin pentru fiecare kilometru în linie dreaptă parcurs pe jos, mai exact 1.890. Ideea de a realiza produse gastronomice, băuturi care să personifice oameni de cultură, personaje istorice, personaje mitologice nu este nouă, dar, cu siguranţă, pentru judeţul Gorj este un aspect nou. Din punctul meu de vedere, lucrul inedit este modul în care acest proiect a reuşit să parcurgă etapele de la iniţiere până la evenimentul de lansare de astăzi – este singurul proiect de comunitate din judeţul Gorj. Sunt zeci de oameni care au fost implicaţi şi care au adus o influenţă semnificativă vinului ‘Brâncuşi’. Am gândit că vinul trebuia făcut cât mai aproape de Gorj, de Oltenia, ştim foarte bine care sunt locaţiile unde se face vin foarte bun în Oltenia. Am ales crama Catleya, din localitatea Corcova, judeţul Mehedinţi”, a declarat prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu, la lansarea vinului.